semalam rajin rajin wat trifle.. tekak suka mngidam desert kn.. senang je cara nk buat.. klu bli kedai boleh tahan jugak hrganya..klu kt cafe UPM ala2 trifle sebesar cawan dadih bharga 3 hengget.. ni aku bagi resepi setelah mncuba dan sangat yakin bahawa adalah sedap. ok para hadirin sekalian... mempersembahkan triffle sedap lazat mnyamankan trbaik dari ladang..
Mesti ada:
2 Kek gulung kt tesco yg bhrga 3.99 - flavor ikut lidah masingmasing
Strawberry paste o blueberry jugak ikut lidah sbb lidah xbo tipu
1 tin Susu cair
2 sb Kastard
1 sb gula (aku penawar, klu korg pemanis, letak la 2)
1 tin koktel - klu nk prasaan mewah, bli koktel besar
1 paket jeli ikut nati nk kaler apa n lidah nk rasa apa
kaedah mnjayakan:
potong kek gulung-tebal ikut suka ati (~1cm), susun dlm bekas transparent spya nti nmpk sedap bila dilihat dan mngiurkan shingga x sabar sabar nk makan.
pastu tuang sedikit air koktel ats kek shingga kek basah.
den sapu strawberry o blueberry paste ke sluruh kek tadi.
tuang kastard ( larutkn 2sb kastard dlm 1 tin susu cair, masuk gula kacau ats api perlahan shgga masak)
letak jeli (yg telah dimasak dan d biar sejuk sketika)
akhirnya, mewah2kn dengan buah buahan koktel.
masuk dlm peti ais dan tggu dengan sabar hgga triffle sejuk
klu x sabar cam aku buat khas dlm mgkuk kecik 1 supaya tak yah tggu lama lama untuk sejuk. aku buat ni, dpt dlm 2 bekas gak la plus satu bekas kecik untuk insan xde kesabaran.
MUDAH dan SEDAP!! selamat mencuba..=)
notes : paste klu xnk letak pun xpe..ikut la...ada gak org letak whhiping cream kt atas skali. aku x letak dgn alasan nk mngurangkan jumlah kolestrol. makan makan jugak, pinggang dan perut jgn lupa..