Tuesday, January 11, 2011

KETAM

tiba tiba anak dara rajin masak kan.. sehingga mengundang tawa cintahati. welllll, mujur taw i tak pandai masak macam Chef Nor Zailina Ridwan..  kalau i terer masak, mau hantaran juta juta habih la u.. empat tahun lagi blum tentu ada duit nak kawen ngn i.. heh. sila bersyukur dapat perempuan yang sedang sedang ni ye..yang penting dia setia. ;)

lunch rajin p dapur, ada ketam teringin nk makan ketam rebus la. Tpi dh makan haritu, jadi sila cuba masakn lain la.. ntah apa eh nama makanan ni. kari telur ketam or kari ketam telur or ketam kari telur. u cook it, u name it!!! klu nk letak nama 'ketam cinta bersambut mesra' pun boleh dong! klu ' ketam tolong ingatkan aku' pn ok wat... apa kata letak nama resepi ketam tak sabar tunggu februari.. lalalala~~~

masak sambil pegang BB standby nk amek gmbar =p.. zaman primitif buku resepi dh berlalu ok, skrg zaman snap2 masuk blog. jadi bila tua nk wariskn pada cucu resepi keturunan senang.. xde dh adegan2 tulis dlm buku log pastu bila anak buka, tulisan dah hilang.. ok jum masak x yah merepek macam chef terkenal..

ok semua, amek pen dan tulis resepi ni occay...

bahan bahan:


 ( 3bj bwg besar, 2 bwg putih, halia besar ibu jari, daun kari setangkai)


( 3 sudu besar serbuk kari daging / ayam - gaul ngan air)

(5 ekor ketam)
(3 biji telur - dipukul)
(air asam jawa)
(gula dan garam)
(3 cawan air)
(minyak untuk menumis)


kaedah menjayakan :
- tumis daun kari + bawang + halia
- masukan serbuk kari
- dah pecah minyak, masuk kn dua cawan air
- kacau kacau biar smpi kari masak betul dan pekat
- masuk air asam jawa, gula dan garam
- masuk ketam dan tambah air lagi
- biar smpi kuah mendidih
- masukkan telur
- kacau kacau tutup api


HASILNYA


SEDAP WEH SEDAP
BETUL MEMANG TAK TIPU

(perangai taksub ngn air tangan sendiri rasa nk lempang jek)



ps:abaikan kecomotan kerana yang penting itu rasa baru org akan kagum..wah nmpk je comot, tpi lazat..




7 comments:

  1. ooo, best tu..
    feberet asben ngan doter tu..
    hihihi.. =)

    ReplyDelete
  2. uiks..best.resepi pon senang.buleh le ai try yek..tapi bab nk siang ketam tu cmne?-ilah in da houz-

    ReplyDelete
  3. leily : cuba la..mmg senang kowt, tpi baru merangkak rangkak nk blajar..

    ilah : p pasar suh dis siang siap2 la.. haha. i pn x pndai bab siang siang ni..

    ReplyDelete
  4. rajin orang tu masak sekarang ni..training nak jadi isteri mithali ek??

    ReplyDelete
  5. deena : nk training jadi chef, nk apply keje kt konkord hotel..boleh? :P

    ReplyDelete
  6. kak, org da lepas masak tu tabur la cili potong ke, hiaskan dengan daun saderi ke, baru la nampak gempak ala2 lauk hotel konkod sepinggan 65 hinggit. hehe anyway gud try.. hantar la kat MC ni

    ReplyDelete
  7. lyd: persembahan fail eh...pinggan pun buruk sbb x sabar2 nk makan..

    ReplyDelete