Friday, February 22, 2013

SOLID FOOD : BERSEDIAKAH AISY??

To be honest, hari hari study pasal solid food. lagi dekat date, lagi nervous dan lagi tak tahu apa nak buat. serius!!!! mujur zaman tekno sekarang ramai mak mak suka bercerita dalam blog jadi bila google intro to solid food, mencanak canak pertolongan datang. baca hadam baca hadam, pastu eh, konfuse? asal A cakap ni, B cakap ni, G cakap camtu camni. terus blur smula dan google balik. sampai sekarang ni blur lagi ni... haha. ke nervous??? here checklist nak tengok samaada anak kita dah bersedia untuk makan atau tak..

Kepala bayi tegak dan tidak bergoyang
PASS WITH FLYING COLOR

Boleh duduk tanpa atau dengan sedikit sokongan
EXCELLENT
Thanx to Bumbo Seat yang bijak! Sekarang Aisy dah boleh duduk tanpa Bumbo jugak. Tapi tak berapa nak balance lagi..hihi. kekadang tergolek dog sorang sorang.

Berat badan naik dua kali ganda daripada berat lahir
FAILED TERUK
dan serius sungguh la sedih. Aisy lahir 3.41kg, supposed sekarang berat Aisy dah 6.8kg, tapi tak tau la nak cakap salah or silap dimana, Aisy 5m berat 5.65kg saja dan untuk rekod, Aisy Full BF sampi sekarang. Dan sangat mendukacitakan bila orang asyik salahkan mak (susu mak tak xde zat, susu mak tak berkhasiat, mak tak bagi anak makan nestum n so so so) mampu dengar je tau. telan dalam hati dan menangis!!!! korang kejam la kalau salahkan mak bila berat badan anak x naik. mak kalau boleh bagi berat dia kat anak, dia bagi laju laju tauuuuuuuu!!!! mak ni sanggup menggemok, makan tak benti untuk pastikan anak dapat zat dari susu.  haishhhh. and Alhamdulilah, ada ramai jugak kawan2 yang positif, ASAL AISY SIHAT!!!!!! dan i ada tanya nurse pasai ni, n nurse kata ok, boleh proceed bagi makan.

Menunjukkan minat terhadap makanan
LULUS CEMERLANG
habit ni memang semulajadi kot kan, memang minat barang orang dewasa. sejak pandai main, mana mau dah main lamaze toys segala, mainan mesti remote, iPad, hp, kunci kereta. pastu semua benda nak masuk mulut, rantai tangan pun makan jugak.

Boleh mengunyah dan menelan dengan baik makanan yang disuapkan
ermmm yang ni x boleh nak cakap sebab memang tak pernah bagi makan kan.. tapi kalau dilihat dari segi keupayaan menghisap susu secara direct, cemerlang la. Aisy pn memang segala benda nak kunyah sekarang ni. kalau tengok kita makan, bunyi kunyahan dia lagi kuat dari kita yang duk mengunyah ni.. selalu kalau balik umah nenek, my aunty aka opah sibok nak bagi dia makan. kesian la itu la ini la.. tapi macam biasa, BIG NO!!! hehe. Aisy kena sabar kan... skit lagi nak makan n adik ada seumur hidup pasni untuk makan macam macam makanan..

Bayi mencapai umur 6 bulan
BIGGGG YEAY!!!!!
Alhamdulilah, managed untuk tunggu sampai masanya insyaALLAH walau banyak la sangat dugaan dan godaan. jadi mak kena kental!!!

sekarang, mari cari kumpul dan hafal resepi untuk dua minggu dari sekarang dan i plan to give her puree kurma as a start. ok x?





14 comments:

  1. its ok..anak aeen pun berat x naik banyak..apa2 pn yg penting anak kite sehat kan..:)

    ReplyDelete
  2. rara pon sama,nebes nk masuk 6 bulan ni.study pompang2 sana sini.tp ramai lak yg bg pendapat.haishhh.tp skrg dh nk strt bg pisang.hehe

    ReplyDelete
  3. Anak i kepala masih gerak2 gitu n 5 mnths blm pandai meniarap..mulut org kita tak boleh tutup..tak suka bila ada org kata susu ibu xde zat..

    ReplyDelete
  4. Don't worry, asalkan anak sihat so tak pe kalau berat tak naik banyak. Maybe sebab dia dah aktif kot, so kuat peluh & abis terbakar la segala lemak yg ada. Hehehehe

    ReplyDelete
  5. @Aeen

    Yes Ain, TQ! yg penting Aisy sihat...mari bgumbira..hihi

    ReplyDelete
  6. @Cik Puan Rara

    banyak pendapat buat kita tambah ilmu dan tambah pening kannn. hahah

    ReplyDelete
  7. @wawan btoi btoiii she is soooo aktif. tdo pun sket jek. mungkin sbb tu.. positif positif

    ReplyDelete
  8. @Asz Miza org mmg suka cakap macam macam sebab bercakap kan free. hihi. tpi kita buat ikut kita rasa betul je kan..

    ReplyDelete
  9. Dear my best friend blogger mama aisy...yeahhh just a few weeks only to all mother rushing hafal tunggang terbalik nk wat resepi solif food utk anak2 kita kan...haaa dh serupa mcm nk masuk exam akhir tahun je rasa....uwaaaaa...buku resepi dh siap letak kt kitchen...ari ahad nih dh mula start nk buat bubur nasi mix ngan kurma kot...ok kan lain sikit...yati mulakan puree kurma pun bgus tau...mesti sonok...jommmmmmmm kita buat mama aisy..go go go...esk nk pi daiso borong container tecik utk letak bubur or puree yeyyyyy :D

    ReplyDelete
  10. tadi dh p daiso ju, tapi sedih. daiso jb xbest mcm daiso sunway. hihi.

    ReplyDelete
  11. serious sgt nervous tau.bile anak sembelit lgla gelabah.huhu!
    i pun start with puree kurma n puree epal.so far alisha sgt suka.hihi!u cari kat ice cube kat giant.ada tutup lg

    ReplyDelete
  12. Yati, kami dulu dua tahun mak fully BF. After six months pun tak mkn solid food sebab memang tak lalu. Nestum big no. Memang ringan ja. Blessings in disguise, umoq 3 tahun pun mak rileks dukung sebab diriku ringan.


    Yang penting anak sihat yati. Positif! Positif! Hihi

    ReplyDelete

  13. hi..saje melawat..best blog nih..sy mintak izin follow yer...kalau sudi follow sy balik silakanlah:-)tq

    www.kucingsenyap.blogpsot.com

    ReplyDelete
  14. xpe..baby fully bf mmg slim2 kebanyakkannye..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..US..