Tuesday, March 4, 2014

Dilema Stay At Home Mom (SAHM)

Makcik : Kerja tak?
Saya : Tak. Saya dok rumah jaga anak
Mak : Tu la.. dlu dia kerja pastu berenti. belajar pastu pastu pastu

Makcik : Sayangnya belajar tinggi tinggi tak kerja....
Saya : Sayang... Tapi anak lagi sayang.
Mak : Tu la.. dlu dia kerja pastu berenti. belajar pastu pastu pastu

Makcik : Kenapa tak kerja?
Saya : Kenapa kena kerja?
Mak : Tu la.. dlu dia kerja pastu berenti. belajar pastu pastu pastu

selalunya. selalunya makcik ni tanya soalan kerja tak kerja ngn muka simpati (kenapa ntah nk kena simpati kt aku yang tak bekerja ni) disudahi dgn cerita anak dia pegawai sana menantu pegawai sini. Anak no 3 pegawai sinun bla bla bla...

mak mak yang tak kerja, mesti bole hadam soalan soalan dan situasi situyasi macamni kan..? 
Pertamanya, mari kita faham, ada macam macam situasi ada macam macam sebab dan ada macam macam faktor alasan penyebab yang kita tak tahu kenapa mak mak pilih untuk bekerja atau tak bekerja. dan saya pasti, semua orang ada alasan tersendiri. Dan atas alasan apa pun, mak mak tak perlu nak minta persetujuan orang kampung. Mak know best u tau??

Saya sendiri ada alasan tersendiri kenapa saya pilih untuk tak bekerja. Bukan sebab saya kaya raya lalu tak payah bekerja. tidak. Banyak kehendak yang terpaksa dikorbankan bila dah takde gaji ni. paling terasa bab berjalan jalan sebab saya kaki jalan. saving pun terpaksa dikurangkan separuh dari jumlah asal.

Keputusan utk jadi penganggur ni saya buat awal dulu masa saya amek keputusan untuk sambung PhD. Ye. Saya ada cita cita nak habiskan PhD. Cuma bila dah ada Aisy saya macam malaaaaaaaaaaaaaas sangat nak sambung lagi. malas yang tak dibuat buat. sebab tu mmg kagum gila ngn mak yg smbung belajar. memang hebat azam dan ilitizam korang!!

Masa awal saya buat keputusan berhenti kerja dan sambung belajar, umi sokong saya tanpa batasan. dia nk saya focus dan grad cepat cepat. Tapi bila saya tak sambung belajar dan juga tak kerja sampai sekarang, saya tau umi orang paling sedih. dia kecewa saya rasa.

Dilema 1 : saya mengecewakan mak yang rasa kesian kat anak sebab anak dia tak kerja.

dan umi punya kecewa atau tak sedap rasa tu mmg sangat ketara. buktinya,  mcm dialog kt atas.. aku klu ada org tya soalan ingin tahu mcm tu mmg aku jawab dengan cara paling jujur. terang. tak payah nak cerita "dlu saya kerja pegawai tetap dan berpencen pastu saya berenti sebab saya tak suka kerja saya pastu saya jadi pensyarah sambil sambil buat Masters pastu saya ada anak bla bla bla" itu intipati dialog umi bila orang tanya pasal anak dia ni.... aku dah bole hadam smpai satu tahap aku warning, umi plis lah, bila org tya umi tolongla buat muka bangga dan jawab anak umi surirumah. tak payah nak cerita detail sangat... aku tau niat umi baik. umi tanak orang pandang anak dia yg bukan pegawai ni dengan pandangan yg ko sniri maklum.. sian umi..
surat dari umi masa aku homesick amukan nk balik rumah smpai tahap nak benti belajar. umi bkn setakat x bagi benti malah siap suruh apply masters siap siap. harapan!

orang suka ingat orang yang tak kerja ni macam errr errr errrr so umi tanak. sebab tu dia sibuk la nk explain details kt semua yang bertanya. sebab tu umi selalu pujuk malah smpi sekarang dok pujuk supaya aku smbung belajar atau p kerja... dia tanak orang orang ingat aku duk umah habiskan duit laki. katanya, kalau gaji laki tiga puluh ribu pun, awak kerja la. lain perasaannya bla bla bla mcm berzikir umi suruh anak dia kerja. nak nak sekarang Aisy dah nak masuk 2 tahun nak stop susu, lagi kuat dia punya zikir tu.. anak dia? malas la haihhh.  hahah.
pintu hati ku belum terbuka....
keinginan nak sarung jubah ni berkali kali sentiasa ada.. lagi lagi bile kenangkan umi. . tapi biarlah dlu.. ku tak berdaya. hehe

Tapi Alhamdulillah.. walau tak
 kena punch card hari hari, walau tak kena p opis hari hari. anak dia ada "kerja" jugak sebenarnya. lagi senang dan pastinya lagi best sebab kerja bole bawa anak dan boleh pilih pilih masa. kerja apa? ramai yang tanya tanya mummy Aisy kerja apa.. meh harini nak reveal, sebenarnya Mmy Aisy adalah tenaga pengajar yang diiktiraf Kemeterian Kesihatan Malaysia untuk pengendali makanan yang kerja nya seminggu 2 atau tiga kali selama 3 jam sahaja. cukup la tu.. so pasni sape nak dapatkan sijil pengendali makanan boleh la contact mmy Aisy ye.. Pejabat di Inderapura, Kuantan tapi kelas dibuat diseluruh Malaysia bergantung jumlah peserta.

Kerja sniri ikut hati sniri. bila rajin bila tak rajin bila nak cuti bila nak pulun kerja semua kena ada target. Tapi bersyukur sebab sekurangnya bole hadap Aisy depan mata sentiasa. itu terpaling mahal.

Dilema 2.... sambung bila ada kerajinan nanti. banyak dilema jugak sebenarnya walau dok saja saja kat umah pun........ eh?? apesal org suka kata surirumah banyak rehat dok saja saja kt umah??? hadoiii....



14 comments:

  1. Mmg salute ngan cerita dan pengakuan jujur yati...ju x pernah pandang enteng pada suri rumah...ju mmg bercita2 ke arah itu...tgh kumpul duit nak pencen awai...kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. cita2 nk jadi surirumah bole??? hehe
      yt doakan ju.. semoga apa yg Ju nak tergapai..

      Delete
  2. sabar la ye..mak2 SAHM memang hebak! :) awak beruntung anak depan mata..mamilisa alau la boleh nak juga jadi SAHM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah dear... seronok. yg buat x best bila org suka dok persoal..tp xpe jek. yg penting hati kita suka.

      Delete
  3. debor nak submit application phd..takut lama2 hilang minat

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooohoooii submit la submit la. jgm tiru saya.. sementara ada nafsu tu, baik go on...gudluck!!

      Delete
  4. wah.. tak kerja tp ada master.. kalau macam tu, saya lagi bangga. =)
    mulut orang dear.. mmg macam tu.
    duduk rumah bukan senang. kadang2 lagi mencabar.
    tapi bab mak tu mmg la. zaman dorang tak sama dengan zaman kita. tak kerja pun macam2 kita bleh buat. zaman dorang tak kerja duduk umah je. So mentality da lain di situ.

    salam... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak sedih org pandang anak dia sebelah mata :(

      Delete
  5. Yati...i love u lahh..suke aku baca entry ni..suke!!!suke!!!suke!! Boleh tak lepas ni aku nak tepek entry ni kat dahi org yg asik tanya aku kerja ke tak..huhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk tepek eh..?? bole bole. meh nak tolong print. ngeh ngeh ngeh.
      i love u too sha. mak anak dua lagi banyak kerja hoiii

      Delete
  6. Samalah kte..klu mak za pula, bg dia mcm xbuat apa je xkeje ni.org dlu2 mmg aggp kerja tu mesti pkai bju ke, bw moto kete g pjbt.haaa,itu kerja ktanya..sabo je r..

    ReplyDelete
  7. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  8. eh mcm terbalik pulak dgn tajuk entry i hari ni...kekekeke

    betul tu, tiap org ada alasan sendiri kn? semestinya jaga anak sendiri tu adalah yg terbaik...

    i ni hubby asyiklah suruh fikir benti kerja tapi dgn keadaan yg jumpa dia sebulan sekali boring kot duduk rumah! sbb dah rasa..hahaha

    ReplyDelete
  9. Salam. Saya betul2 paham apa perasaan awak sebab saya pun decide jadi SAHM lepas dah dapat Masters. Memang orang akan cakap macam-macam tapi biarkan aje sebab tak semua orang sanggup jadi SAHM ni...especially bila dah ada kerja stable dan income yang lumayan. Memang satu keputusan yang susah untuk diambil tapi bila dah buat jangan pandang belakang lagi. Kalau ada masa meh lah singgah my blog Hikmah menjadi seorang SAHM

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..US..