Friday, January 28, 2011

kaedah pemilihan ketam

tiba tiba lagi suka bercakap pasal masak masak dan makanan..walaupun makan cuma seekor, nk jugak cakap. hrtu kn p pasar membeli ketam kn.. mahal ketam sekarang, sekilo 24 hengget... sama mahal ngn durian!

klu ikut perkiraan logik, memiilih ketam mesti pilih yg besar lagi berat kn. tapi SALAH ye. SALAH. here a fews tips on how to pick d best ketam ever.. ni abang penjual pasar malam ajar sbb bikin havoc kecoh2 pilih ketam smpi ada mkcik pembeli pn join bg tips, jadi byk gak la belajar kaedah memilih ketam on that day.

Nak Tau Ketam Betina or Jantan.
Tips 1: tgk kaler sepit. Klu biru - jantan, klu coklat o kmerahan itu ketam betina.
Tips 2: tgk size sepit. Klu speit pjg dan kurus - itu ketam jntan, ketam betina sepitnya bulat dan pendek.
Tips 3: tgk kawasan segi tiga bawah ketam. klu kecik itu jntan, betina lebih lebar.

Nak Tau Ketam Ada Isi or Tak.
Tips 1: Cari yg bertelur, konfem banyak isi
Tips 2: beli masa Bulan mengambang, 13 - 16 bulan Islam.
Tips 3: Beli yg betina, yg betina lebih banyak isi.
Tips 4: Tgk bawah ketam, kalu byk lumpur hitam2 yg nmpk cm geli geli tu kn, itu ketam bnyak telur.

Nak Tau Ketam Fresh atau Tidak.
Tips 1: Picit kawasan segitiga, klu kuar warna kuning coklat tu segar. klu kuar warna putih kelabu dah x segar.
Tips 2 : Bau la.. klu hanyir x kn la segar kn...
Tips 3 : Kalau kat bhgn bawah ketam dh hitam, itu ketam lama.

nak siang ketam????

tu pun kna balajar kt abg jual ketam jugak.. bikin malu. blajar smpi gayat, siang ketam pun x pandai..

abang tu kata.

" terbalikkan ketam tu.. kat bawah tu macam ada tiga segi..cungkil dan tarik skit supaya cengkerang belakang tu pun akan tertanggal. Bersihkan segala macam lendir2 kat situ..dan bleh la potong2 mana2 bahagian yg rasa tak de isi. "

pastu kakcik tambah.

"kadang2 ada kntung kt depan kpla ketam tu x tanggal masa kita tarik kulit, jadi tanggalkan, itu adalah sisa makanan ketam. yang kaler oren oren tkluar tu, jgn buang, bukan sisa kumuhan ketam, tpi telur dia.."


o o o... baru ku tahu! tengok tengok.. bnda ni sume xde blajar kt skulah tau.. kt U pn xde.. RUGI! dari duk ajar budak budak cara pemakaian kondom yang betul, baik la ajar kaedah suvivor hidup camgini kan.... xde la budak cetek ilmu dapur cam aku.



::klu dah tw tips memilih ketam, boleh ups lagi x duit hantaran..?




5 comments:

  1. untuk lebih mudah, boleh juga rebus ketam dulu sebelum di siang.

    ReplyDelete
  2. uiii.. sy pun x tau mcmn cara siang ketam ni. tp kalau cara makan, cara gigit kulit smpai lumat, cara kopek2 keluarkan isi atau cara hirup kuah ketam smpai licin pinggan, haaaa yg tu sy amat expert. sy nak letak la kak kt dlm blog sy plak. cara pemakanan ketam yg optimum. hahaha gud info. thanx

    ReplyDelete
  3. lyd : thanx jugak..kmu slalu mcm2 kn...

    ReplyDelete
  4. pandai dah ms.n sekarang nih...cayok2..terus bljr ilmu2 kedapuran..sbb tak lama lg nk jd org dpur dah...

    ReplyDelete
  5. baru tahu beza ketam jantan betina..hehe

    https://www.diyanarazim.blogspot.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..US..