Sunday, January 23, 2011

memasak kuih terbakar tangan

kali nk kasik resepi kuih cara manis lak.. akak bukak kedai kuih dh sekarang...lalalala. kuih  kegemaran ni, senang dan sedap. (klu aku bgi resepi for sure la sedap kn...?)tpi bahaya eh mkn kuih ni banyak banyak, gula gila banyak! klu sebijik kuih letak 1 sudu teh gula, ko makan sebijik memang la x kn kenyang dan puas, kna makan 20 biji. hambek ko...20 sudu gula. DIABETES klu hari hari.

kena ada:
-3 cawan tepung gandum
-1 paket santan segera
-telur 1 bji sudah
-garam satu sudu teh
-air pandan (perasa pandan kaler hijau)
-minyak
-gula (inti kuih)

kaedahnya
-gaul tepung + santan + air pndan
-masuk telur + garam
-masuk minyak masak (masuk dlm adunan spya nti x yh sapu myka byk byk kali pda acuan)
-adunan x mau pekat sngat, nti kuih keras
-tuang dalam acuan, letak gula sbgai inti
-bakar dengan api perlahan supaya x terbakar tangan!
-siap

hasilnya
.
.
.
.
.
.
.
.



..sedap tak...sedap tak..
tersengih sengih aisyah dapat makan kuih cara




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..US..